Paljonko on riittävästi - miten mitoittaa aurinkopaneelien hankinta?

Aurinkopaneelien hankkiminen on hieno tapa hyödyntää aurinkoenergiaa ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia sekä säästää sähkökustannuksissa. Mutta kuinka paljon aurinkopaneeleita tulisi hankkia? Ohessa muutamia tekijöitä joiden pohjalta voi aloittaa järjestelmän määrittämisen.

 

1.Sähkönkulutus

Ensimmäinen askel on arvioida oman talouden sähkönkulutus. Voit tarkastella edellisten vuosien sähkölaskuja tai käyttää sähköntoimittajan kulutusseurantaa apuna. Tämä auttaa arvioimaan, kuinka paljon aurinkopaneeleja tarvitset kattamaan osan tai kaiken sähkötarpeestasi.

 

2. Aurinkopaneelien tuottoteho

Aurinkopaneelien tuottoteho ilmoitetaan yleensä watteina (W) (tai aurinkosähkön ollessa kyseessä watt peak - Wp) tai kilowatteina (kW)(kWp). Paneelien tehokkuus vaihtelee valmistajasta riippuen. Mitä suurempi tehokkuus, sitä enemmän sähköä paneelit tuottavat tietyssä ajanjaksossa. Paneelien tuottotehon perusteella voit laskea, kuinka monta paneelia tarvitset vastaamaan sähkönkulutustasi.

 

3. Aurinkopaneelien sijoituspaikka

Aurinkopaneelien sijoituspaikka vaikuttaa niiden tuottotehoon. Optimaalinen sijoituspaikka on sellainen, jossa paneelit saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa pitkin päivää. Katto on yleisin sijoituspaikka, mutta maahan tai seinälle asennus voi olla vaihtoehto, jos kattoa ei ole soveltuva tai sitä ei voi käyttää. Sijoituspaikan vaikutus on otettava huomioon arvioidessa aurinkopaneelien määrää. Meidän aurinkopaneelipaketti sivulla on ilmoitettuna paneelien vaatima tila.

 

4. Aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmän hinta

Aurinkosähköjärjestelmän hinta muodostuu paneelien hinnasta ja määrästä, tarvittavan invertterin hinnasta, mahdollisesta akkuratkaisusta sekä asennuskuluista. Asennuskuluihin vaikuttaa se, että tarvitaanko esimerkiksi nostimia tai muita koneita. Työn osuus on kotitalousvähennyskelpoista. Meidän valmiiksi hinnoitellut aurinkopaneelipaketit sisältävät paneelit, invertterin sekä perusasennuksen.

Allaolevan suuntaa antavan taulukon perusteella voi miettiä tarvittavien paneelien määrää. Lopullisesti määrä lyödään lukkoon tilausta tehtäessä kun olemme käyneet järjestelmälle asetettavat toiveet ja tarpeet yhdessä läpi.

 

Tilaa meidän valmiiksi hinnoiteltu aurinkosähköjärjestelmä

Voit tilata valitsemasi paketin www-sivumme kautta ja tilauksen saatuamme otamme yhteyttä. Käymme yhdessä läpi järjestelmän soveltuvuuden tarpeisiinne ja sovimme asennusajankohdan. Sen jälkeen voitte tehdä lopullisesti tilauksen. Emme siis ryntää suinpäin asentamaan järjestelmää pelkästään www-sivuilla tehdyllä tilauksella.

On myös hyvä pitää mielessä, että aurinkopaneelijärjestelmää voi yleensä laajentaa myöhemmin, jos huomaa tarvitsevan enemmän aurinkoenergiaa tulevaisuudessa. Jos suunnittelet järjestelmän laajentamista niin kerro suunnitelmista meille. Järjestelmän laajentaminen vaikuttaa invertteriin ja mahdollisesti myös aurinkopaneelien asennuspaikkaan. Voit lukea lisää meidän paneeleista & inverttereistä tästä linkistä.

 

Kysymyksiä & vastauksia

 

Kannattaako aurinkopaneelien määrä ylimitoittaa?
- Omakotitaloissa ylimitoitus on paras eli taloudellisesti kannattavin mitoitus, suuremmissa kohteissa kannattavinta on, että kaikki sähkö menee omaan käyttöön, vastaa LUT-yliopiston tutkijaopettaja Antti Kosonen [https://www.lut.fi/fi/uutiset/lut-yliopisto-mursi-kolme-aurinkosahkon-myyttia]

Mitoitusta voi arvioida vertaamalla sähkönkulutusta ja arvioitua aurinkosähkön tuotantoa tuntitasolla. Voit tarkastella eri kuukausilta tuntitasolla useita eri päiviä, jolloin hahmotat paremmin omaan käyttöön tarvittavan sähkön määrän.

 
0
Feed