LVI Moren asentamat aurinkopaneelit omakotitalon katolla

LVI Moren aurinkosähköjärjestelmä on huoleton valinta

Aurinkopaneelit on yhä suositumpi tapa tuottaa sähköä. Ne hyödyntävät auringon energiaa sähköntuotantoon sekä omiin tarpeisiin että ylijääneen sähkön myyntiin valtakunnan sähköverkkoon. Myydystä sähköstä energiayhtiösi maksaa Nordpool-pörssin sen hetkisen hinnan vähennettynä energiayhtiön pienellä provisiolla.

Omavaraisuus ja säästö suurimmat kannustimet aurinkosähköjärjestelmien hankintaan

Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on ollut tasaista mutta varsinkin viime vuonna kysyntä kasvoi siinä määrin, että toimitusajat alkoivat venyä. Kysynnän lisääntymiseen vaikutti sekä sähkön hinnan nousu että pyrkimys energia omavaraisuuteen. LVI More paketoi aurinkosähköjärjestelmien kysytyimmät yhdistelmät yhdeksi paketiksi sisältäen myös perusasennuksen. 

LVI Moren aurinkosähköjärjestelmä sisältää kaiken tarvittavan:

  • invertteri, laite joka muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi.
  • aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmän
  • aurinkopaneelit
  • kaapelit
  • turvakytkimet
  • TUKESin hyväksymän asennuksen
  • käyttöönotto opastuksen

Tilauksen lähettämisen jälkeen tarkastamme vielä asiakkaan toiveet ja tarpeet, teemme mahdolliset muokkaukset (esim. asiakkaan toiveena mahdollisuus lisätä myöhemmin paneelien määrää -> mahdollisesti tarvitaan toinen invertteri) tilaukseen ja sovimme lopullisesti kaupan. Emme siis ryntää suinpäin asiakkaan katolle naputtelemaan vaikka tilaus on tehty www-sivujen kautta.

 

Sähköä voi varastoida tai sitä voidaan siirtää valtakunnan verkkoon

 

Tarvittaessa järjestelmään voidaan kytkeä myös akut, jolloin tarvitaan hybridi-invertteri, sekä akusto, johon sähkö varastoidaan. Tällöin saadaan päiväsaikaan tuotettua sähköä varastoitua akustoon yöajan kulutusta varten. Muutamat palveluntarjoajat tarjoavat myös ns. verkkoakkuja eli sähkö varastoidaan sähköntoimittajan akkuihin. 

Akkujärjestelmiä on myös off-grid tyylisiä (ilman valtakunnan sähköverkkoa oleva järjestelmä), eli nk. mökkijärjestelmiä. Paikkoihin joihin ei ole mahdollista saada sähköjä muulla tavalla. LVI More Oy toteuttaa myös tällaisia järjestelmiä.

 

Ohjeita asennuspaikkoja mietittäessä

 

Invertterin asennuspaikkaa valitessa kannattaa etsiä mielellään mahdollisimman viileä paikka, jotta invertterin jäähdytys toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Uusien sääntöjen mukaan, invertteri tulee asentaa palamattomalle alustalle.

Aurinkopaneelien asennuspaikkaa valitessa tärkeintä on varjottomuus. Puiden tai rakennelmien varjostaessa paneelia sen tuotto, paneelista riippuen nollaantuu kokonaan tai osittain.

Aurinkopaneelien kallistuskulma vaikuttaa sekä maksimituottoon, että tuotannon jakautumiseen päivän aikana. Loiva kattokulma jakaa tuotannon paremmin ja se tuottaa paremmin sähköä pilvisellä säällä. Joissakin tapauksissa aurinkopaneelit on järkevää jakaa kahteen eri ryhmään, esimerkiksi molemmin puolin katonharjaa, jolloin tuotanto saadaan jaettua paremmin omaa käyttöä ajatellen. Yleensä kustannustehokkain asennustapa on lappeen suuntainen asennus.

Paneeleja asennettaessa kannattaa huomioida esimerkiksi L-mallisessa talossa, talvella katon kulmaan mahdollisesti kertyvä lumikuorma. Paneelittomalta osalta liikkeelle lähtevä lumikuorma voi vahingoittaa paneeleita.

Paneelit itsessään kestävät yleensä hyvin lumikuormaa. Paneelien ja paneelittoman osan yhteen jäätynyt lumikuorma voi vahingoittaa, eri tahtiin liikkuessa, paneeleja. Paneelien pintaan jäätynyttä lunta ei kannata raapia, koska se voi vaurioittaa paneelia. Ennemmin kannattaa antaa auringon tehdä tehtävänsä.

Aurinkopaneelien puhdistus ja huolto

 

Paneelit ovat huoltovapaita ja yleensä sade riittää puhdistamaan ne pölystä. Tarvittaessa paneelit voidaan puhdistaa vedellä huuhtomalla ja pehmeällä harjalla. Älä kuitenkaan ruiskuta kylmää vettä auringon kuumentamalle paneelille ettei lasi hajoa lämpötilan äkillisestä vaihtumisesta johtuen. Puhdista paneelit mielellään aikaisin aamulla.

LVI Moren aurinkojärjestelmä on luotettava valinta

Aurinkojärjestelmän kytkeminen sähköntoimittajan verkkoon vaatii verkkoyhtiön luvan. Lupa on yleensä maksuton. Vaatimuksena yleensä on, että invertteri täyttää verkkoyhtiön suojausstandardit, asennuksen suorittaa Tukesin hyväksymä asentaja, järjestelmään asennetaan turvakytkin, takasyöttövaara- varoitukset ovat näkyvissä ja ohjeet invertterin kytkemiseksi irti verkosta ovat rakennuksen pääkeskuksessa. Aurinkosähköjärjestelmän kytkennän verkkoon tekee luvat omaava asennusliike.

Tilaamalla järjestelmän LVI More Oy:ltä voit olla huoleton, myymämme järjestelmä sekä asentajat täyttävät verkkoyhtiöiden vaatimukset.

Lopuksi vielä kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiölle uuden järjestelmän asennuksesta, sekä tarkistaa vakuutukset.

 

Tarkastele aurinkojärjestelmien tuottoja Suomessa

 

Mikäli haluat tarkastella aurinkosähköjärjestelmien todellisia tuottoja Suomessa on mahdollista katsoa esimerkiksi https://www.sunnyportal.com osoitteesta josta löytyy useita Suomessa toimivia aurinkosähköjärjestelmiä.
Siellä voit rajata hakua maan, postinumeron ja kaupungin mukaan. Tällä hetkellä Suomessa näytti olevan 722 järjestelmää joiden tuotto on julkisesti kenen tahansa katseltavissa.

Suunnittele oman aurinkosähköjärjestelmäsi koko

 

Jos haluat miettiä oman aurinkosähköjärjestelmän kokoa ja tuottoja niin voit tehdä sen EU:n rahoittamassa palvelussa oheisessa linkistä [avautuu uuteen ikkunaan, linkki löytyy myös kuvan alta]. Oheisessa kuvassa ohjeet.

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

 

Tilaa LVI Moren aurinkopaneelipaketti tästä

0
Feed